Centrum voor Seksueel Geweld staat stil bij tweede jaar in Scheper › Treant Zorggroep

Centrum voor Seksueel Geweld staat stil bij tweede jaar in Scheper

Geplaatst op: 28 september 2017

Dit najaar bestaat het Centrum Seksueel Geweld (CSG) Drenthe twee jaar. In dit centrum, gehuisvest op de SEH van ziekenhuislocatie Scheper in Emmen, worden slachtoffers van seksueel geweld opgevangen en onderzocht. Jaarlijks helpt het CSG Drenthe ca. 22 slachtoffers.

Slachtoffers van een verkrachting of aanranding kunnen 24 uur per dag hulp zoeken bij het landelijk meldpunt voor seksueel geweld. Daar worden ze in contact gebracht met het CSG bij hem of haar in de buurt. Voorheen was die zorg versnipperd en de betrokken hulpverleners waren daar niet altijd voor opgeleid. Daardoor liep het opsporings- en medisch onderzoek wel eens door elkaar heen. Dankzij het CSG is die situatie verleden tijd. Op alle zestien CSG-locaties in Nederland wordt dezelfde werkwijze gehanteerd, die zorg is uniform.

Onder een dak
‘Binnen het CSG werken we multidisciplinair en volgens een vaste structuur’ aldus Henriëtte Kral, SEH èn forensisch verpleegkundige. ‘De gehele medische, forensische en psychologische zorg bevindt zich nu onder één dak. Daardoor hoeven slachtoffers maar één keer hun verhaal te vertellen en kunnen we de belastende onderzoeken bundelen. Aansluitend worden de slachtoffers aangemeld bij het medisch maatschappelijk werk, die hun toestand nauwlettend volgt.'

Het tweejarig bestaan van het Drentse CSG wordt ‘gevierd’ met een ketenoefening van alle partijen die bij een melding van seksueel geweld betrokken zijn.

Gerelateerde specialismen