Carla van de Wiel over haar aanstaande vertrek bij Treant › Treant Zorggroep

Carla van de Wiel over haar aanstaande vertrek bij Treant

Geplaatst op: 30 augustus 2018

Treant gaat op zoek naar een nieuwe voorzitter van de raad van bestuur. Carla van de Wiel gaat vanaf 1 december aan de slag als directievoorzitter van het HagaZiekenhuis in Den Haag. De raad van toezicht schrijft haar beslissing te begrijpen en te respecteren. Toch zal het aangekondigde vertrek van Carla bij velen vragen oproepen. We gingen bij Carla op zoek naar antwoorden.

V: Allereerst gefeliciteerd met je nieuwe baan. Veel mensen zullen ook denken: dat is wel snel, na krap drie jaar Treant?

Dankjewel. En die gedachte zou ik ook hebben als ik zo’n mededeling zou lezen. Voor mij voelt het niet als snel. Ik heb de afgelopen jaren voor twee geleefd. Er zijn bestuurders die in tien jaar niet voor hun kiezen krijgen wat ik in drie jaar Treant voorbij heb zien komen. Dus ja: drie jaar is relatief kort. Toch is het tijd voor mij om mijn bakens te verzetten.

V: Sommige collega’s zullen denken: je kunt nu toch niet weg gaan?

Die vraag heb ik mezelf de afgelopen tijd ook gesteld. Als ik zakelijk naar Treant kijk dan is het overzichtelijk: ik ben nog niet klaar hier. Ik ben behalve bestuurder echter ook nog ‘gewoon’ Carla.

De liefde bracht me naar het Noorden. De liefde voor Rotterdam brengt me weer terug naar huis. Zo voelt dat voor mij. Als bestuurder ben ik altijd strijdbaar, ik geef niet snel op. Maar niets is sterker dan de wens om terug te gaan naar de plek waar je je echt thuis voelt. Ik zie en snap dat er nog ongelofelijk veel te doen is bij Treant.  Maar gelukkig is niemand onvervangbaar, ook ik niet.

V: Ben je niet bang dat mensen buiten Treant jouw vertrek zullen zien als een bewijs dat het niet goed zou gaan bij Treant?

Gelukkig klopt dat niet: ik ben trots op Treant en we werken keihard voor behoud van goede, bereikbare en betaalbare zorg in deze regio. Aan mij om de komende dagen aan de mensen om me heen te vertellen dat ik trots ben op wat we samen bij Treant hebben bereikt. We zijn in staat gebleken om een duidelijke koers voor de toekomst uit te zetten. Die regiovisie hebben we met onze omgeving gedeeld en besproken en is nu onderdeel van het onderzoek wat wij samen met onze zorgpartners en zorgverzekeraars recent zijn gestart. En ook financieel gezien liggen we schema om over 2018 zwarte cijfers te schrijven. Natuurlijk zijn er iedere dag problemen en zaken die laten zien dat we er nog lang niet zijn. Gelukkig zie ik ook dat we op de goede weg zijn.

V: Maar vorige week maakte Treant nog bekend afdelingen te moeten sluiten?

Dat was inderdaad geen eenvoudig besluit met impact op de inwoners van onze regio. We kampen met personeelstekorten en het wordt steeds moeilijker om alle zorg op onze drie ziekenhuislocaties aan te blijven bieden. Op dat soort ontwikkelingen kun je alleen een geloofwaardig antwoord vinden als je samenwerkt met de organisaties en mensen om je heen. En als je zelf een duidelijke koers uitzet. Dat hebben we de afgelopen jaren gedaan en daar mogen we trots op zijn. Ook het care-bedrijf heeft met haar nieuwe strategie weer een duidelijke koers uitgezet. De samenwerking met het ziekenhuisbedrijf blijft onverminderd belangrijk. Ik hoop en verwacht dat de koers voor zowel de ziekenhuisgroep als het care- bedrijf ook de komende jaren zal worden vastgehouden.

V: Wat ga je precies doen bij het HagaZiekenhuis?

Eigenlijk hetzelfde als bij Treant: hard werken aan het behoud van goede, bereikbare en betaalbare zorg. De context is wel heel anders. Het HagaZiekenhuis is een heel andere organisatie. Als een van de grootste topklinische opleidingsziekenhuizen ligt veel nadruk op (medische) innovatie. Ik ben blij dat ik met deze stap mijn loopbaan in de zorg kan voortzetten. De kernwaarden van Haga – zorgzaamheid, innovatie en samenwerking – passen goed bij mij als persoon en bij mijn werkwijze als bestuurder. Naast directievoorzitter van het HagaZiekenhuis word ik ook lid van de raad van bestuur van de Reinier Haga Groep.

V: Hoe ziet de komende tijd er voor jou en Treant uit?

Begin september kan ik even op vakantie. Daar kijk ik naar uit, het zijn hectische tijden geweest. Daarna ga ik afronden en overdragen. De raad van toezicht is al bezig met het vinden van een (tijdelijke) opvolger.  Eind oktober neem ik afscheid, in november werk ik aan mijn nieuwe huis in Rotterdam en in december begin ik in Den Haag. 

V: Hoe kijk je terug op jouw periode bij Treant?   

Ik kijk terug op een periode waarin ongelofelijk veel gebeurd is. Met de spreekwoordelijke ups-and-downs. Er werken meer dan 6.300 prachtige mensen bij Treant die iedere dag weer hun bed uit stappen om het beste van zichzelf te geven voor patiënten, cliënten en bewoners. Tegelijk heb ik – zeker in het begin – een organisatie leren kennen die het niet gewend was om te veranderen. Met een buitengewoon kritische omgeving. Dat heeft veel energie gekost, regelmatig leek het glas halfleeg. Het is goed om te merken dat we stapjes hebben gezet om dat gevoel te kenteren. Ik besef echter ook dat de organisatie onverminderd onder grote druk staat. De talloze persoonlijke ontmoetingen op zowel onze care- als ziekenhuislocaties hebben me geraakt en zijn mooie herinneringen aan mijn tijd bij Treant Zorggroep.