Cardiologen Scheper Ziekenhuis dotteren 5000ste patiënt › Treant Zorggroep

Cardiologen Scheper Ziekenhuis dotteren 5000ste patiënt

Geplaatst op: 21 mei 2013

De cardiologen van het Scheper Ziekenhuis in Emmen behandelden afgelopen week de 5000ste patiënt met een vernauwing in de kransslagader. Sinds 2009 kunnen patiënten uit de regio met één of meer vernauwingen in de slagaders voor hoogwaardige dotterzorg terecht in het Emmer ziekenhuis. Dichtbij huis en direct, want een wachtlijst is er niet. Het Scheper Ziekenhuis is het enige ziekenhuis in Drenthe dat deze behandeling biedt.

Het Scheper Ziekenhuis introduceerde dotterzorg vanwege het hoge percentage mensen in de regio met overgewicht, hoge bloeddruk, suikerziekte en hart- en vaatziekten. “Tot 2009 was men aangewezen op dottercentra in Groningen en Zwolle. Kostbare tijd ging zo verloren en dat leidde tot extra schade aan het hart”, aldus Gillian Jesserun, interventiecardioloog.

Het Scheper Ziekenhuis levert zorg op maat voor iedere individuele patiënt, 24 uur per dag, 7 dagen per week. De ervaring van de cardiologen komt het succes van de behandeling ten goede. “Maar zeker ook de inzet van ondersteunend personeel en de samenwerking met ambulancediensten, huisartsen en andere cardiologen uit bijvoorbeeld Assen, Hoogeveen en Stadskanaal zijn van groot belang”, zo laat coördinator hartkatheterisatie René Rasing weten. “We doen het samen en patiënten zijn bij ons in goede handen.”

Dotteren
Als een bloedvat is vernauwd, kan het hart te weinig bloed krijgen. Bij een dotterbehandeling wordt die vernauwing opgeheven. De cardioloog brengt via een slagader in de lies een dunne draad langs de vernauwing in het bloedvat. Vervolgens schuift hij op de draad een ballonnetje naar de vernauwing. Door de ballon op te blazen, wordt de kransslagader wijder gemaakt. Vervolgens komt de bloedstroom weer op gang waarna de klachten snel verdwijnen. Na het oprekken van het bloedvat wordt ook vaak een stent geplaatst. Dit buisje is bedoeld om het bloedvat open te houden.