Brandweer en woonzorgcentrum oefenen calamiteit › Treant Zorggroep

Brandweer en woonzorgcentrum oefenen calamiteit

Geplaatst op: 31 oktober 2013

Op maandagavond 4 november wordt in woonzorgcentrum De Paasbergen, onderdeel van Leveste Care, een grote calamiteitenoefening georganiseerd. Tijdens de oefening werken medewerkers en bedrijfshulpverleners van De Paasbergen, de brandweerposten 2e Exloërmond, Borger en Emmen en de politie nauw samen om een incident tot een goed einde te brengen. Om te zorgen voor een zo realistisch mogelijke oefening, wordt de strekking van de oefening stilgehouden.

Oefenen is belangrijk om goed voorbereid te zijn op een echte calamiteit. Medewerkers en bedrijfshulpverleners van het woonzorgcentrum oefenen het in veiligheid brengen van bewoners, het verlenen van eerste hulp en het opvangen van de hulpdiensten. De brandweer oefent het beperken van de schade en het verlenen van assistentie bij een eventuele evacuatie van bewoners.

De brandweer gebruikt tijdens de oefening twee nieuwe waterwagens. Per 1 januari 2014 nemen deze voertuigen, met aan boord 16000 liter water, de plaats in van de brandkranen in de gemeente. Daarnaast zullen drie tankautospuiten, een autoladder en een OVD wagen ingezet worden. Met zoveel hulpverleningsvoertuigen in actie zal ook de politie aan de oefening deelnemen.

De oefening op 4 november aanstaande is een initiatief van de Regionale brandweer dat is omarmd door De Paasbergen en Jeurissen, opleidingsinstituut voor Brandpreventie en BedrijfsHulpVerlening (BHV). Om de (brand)veiligheid te waarborgen en bij een daadwerkelijke calamiteit snel te kunnen handelen, toetsen medewerkers van het woonzorgcentrum jaarlijks het ontruimingplan.

Dit is een persbericht van de gemeente Borger-Odoorn.