Bloedvergiftiging als gevolg van blaasontsteking › Treant Zorggroep

Bloedvergiftiging als gevolg van blaasontsteking

Geplaatst op: 13 februari 2019

Verpleegkundigen, doktersassistenten en artsen krijgen het steeds drukker en zijn vaker gedwongen lastige keuzes te maken. In de rubriek ‘Medische dilemma’s’ in het Dagblad van het Noorden beschrijven ze praktijkvoorbeelden. Dit keer over de afdeling Geriatrie van Treant Zorggroep.

Een dame van 97 jaar, tenger en pittig, komt met hoge koorts in het ziekenhuis op de eerste hulp. Daar blijft ze vrij apathisch. Ze is behoorlijk doof, heeft al langer rugklachten door een wervelinzakking, een gevolg van botontkalking. Ze lijdt aan hartritmestoornissen en bloedarmoede. Mevrouw had al eerder aangegeven dat ze geen onderzoek wil naar de oorzaak van die bloedarmoede.

De vrouw is vroeger wijkverpleegkundige geweest en kraamhulp, is nooit getrouwd, maar heeft twee vriendinnen die op haar letten. Vrouwen die jaren geleden de zorg hadden over haar moeder. Zodoende is een band ontstaan. Haar vriendinnen hebben mevrouw naar het ziekenhuis gebracht, omdat ze niet terugkwam van een wc-bezoek. Bleek dat ze zat te rillen op de wc met haar broek nog aan. Ze heeft het zwaar door de hoge koorts. Ze geeft aan dat ze een mooi leven heeft gehad en iedereen heel dankbaar is. Wat blijkt na onderzoek? Ze heeft een bloedvergiftiging, waarschijnlijk als gevolg van een blaasontsteking. Die infectie is behandeld met antibiotica en ze is er vrij snel enorm van opgeknapt.

,,Je zag haar ogen glimmen’’, zegt Geriater Antoinette Scheepmaker. ,,Als zij niet naar het ziekenhuis was gekomen, was ze waarschijnlijk thuis vrij snel overleden.’’

 Bron: het stuk is geschreven door journalist Arend van Wijngaarden van het Dagblad van het Noorden (lees het PDF-artikel).

Gerelateerde specialismen