Bewoners Treant-locatie Weidesteyn hebben baat bij voldoende licht › Treant Zorggroep

Bewoners Treant-locatie Weidesteyn hebben baat bij voldoende licht

Geplaatst op: 22 februari 2017

Meer eetlust, een beter dag-nachtritme, meer nachtrust en minder onrust. Dit zijn de effecten van voldoende licht op ouderen met dementie die wonen in Weidesteyn in Hoogeveen, onderdeel van Treant Zorggroep. Twee huiskamers in het centrum voor hoogcomplexe verpleeg-, revalidatie- en herstelzorg hebben sinds kort speciaal licht. De felheid van het licht loopt gedurende de dag automatisch op tot een tot een lichtsterkte van duizend lux: het lijkt alsof de zon binnen schijnt. 

Voldoende licht is voor iedereen belangrijk. Licht heeft een sterke invloed op het mentaal welbevinden en de werking van het oog. Zeker bij mensen op leeftijd.

Beter dag-nachtritme
Het speciale licht zorgt voor een beter dag-nachtritme, vertelt Jakob Moorlag, hoofd psychogeriatrische zorg in Weidesteyn. Bij ouderen met dementie raakt het dag-nachtritme vaak van slag. Zij worden ’s nachts actief en halen overdag het slaapgebrek in. ‘We zien dat bewoners massaal naar de fel verlichte huiskamers trekken en rustig worden van het heldere licht. Ze eten beter, slapen beter en hebben minder medicatie nodig om in slaap te vallen of rustig te blijven. Dankzij het speciale licht is de kwaliteit van leven van onze bewoners verbeterd en dat is prachtig om te zien’, aldus Moorlag.

Meer licht nodig
Naarmate iemand ouder wordt, neemt de werking van het oog af. Ogen van ouderen hebben meer licht nodig dan die van jongeren. Bovendien komen mensen die in een verpleeg- of verzorgingshuis wonen minder vaak buiten en is binnenshuis doorgaans minder licht dan buiten.

Gerelateerde locaties