Bewoners Treant bowlen vanuit rolstoel › Treant Zorggroep

Bewoners Treant bowlen vanuit rolstoel

Geplaatst op: 18 april 2018

Spare/strike! Na lang trainen op de spelcomputer (wii) is het nu tijd voor het echte werk. Bewoners met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) van Treant-locatie De Horst in Emmen gooien maandelijks strikes op de bowlingbaan.

Bewegen is voor iedereen goed en zeker voor mensen met hersenletsel want beweging houdt de  hersenen in conditie en verbetert de hersenfuncties, je motoriek en balans. ‘Bij mensen met NAH helpt bewegen om in het dagelijkse leven zoveel mogelijk zelfredzaam te blijven’, vertelt bewegingsagoog Jeroen van der Weide. ‘Wel is het voor hen lastig om de stap te zetten om (weer) te gaan bewegen. Ze weten zich vaak geen raad met hun aandoening, hebben weinig zelfvertrouwen en zijn soms angstig om te bewegen. Ik probeer de drempel zo laag mogelijk te maken zodat bewoners weer plezier hebben in bewegen en zelfvertrouwen krijgen.’

Bowlen op spelcomputer
Boksen was te zwaar, tennissen ging te snel maar van bowlen op de spelcomputer (wii) kunnen bewoners geen genoeg krijgen. ‘Al snel werden er heuse bowlcompetities gehouden op de spelcomputer. Dit is leuk en ook nog eens goed voor het oefenen van hun fijne motoriek. Om de grenzen van bewoners te verleggen en ze buitenhuis bewegingservaring te laten opdoen, stelde ik voor om  een kijkje te nemen op een echte bowlingbaan’, aldus van der Weide.

Hekjes en glijbaan
Op de bowlingbaan bleef het niet alleen bij kijken, vertelt van de Weide enthousiast:  ‘voor sommigen was het een nieuwe sport voor anderen was het een hernieuwde kennismaking met een hobby die hij vroeger beoefende. ’ Door hekjes langs de baan te plaatsen, een glijbaan voor ballen te gebruiken en met hulp van de bewegingsagoog rolden de ballen al snel over de baan. ‘Bewoners met een zwakke handfunctie ondersteunen we door de beweging van het gooien samen te maken. Ze bepalen zelf wanneer ze de bal loslaten. Prachtig om te zien dat bewoners plezier hebben en weer vertrouwen krijgen in hun eigen lichaam’, vertelt van der Weide trots. Eens per maand gaat een groepje van zes verschillende bewoners met NAH bowlen op de bowlingbaan.

Over NAH
Niet-aangeboren hersenletsel wordt veroorzaakt door een ongeval of val op het hoofd, een beroerte, Multiple Sclerosen, Parkinson, Epilepsie en hersentumoren. Mensen met NAH kunnen verschillende problemen hebben: zintuiglijk, motorisch, cognitief, psychologisch (gedrag, emoties, verandering van persoonlijkheid). De gevolgen verschillen van persoon tot persoon.

Gerelateerde locaties