Bewoners Olden Kinholt en De Kemperhof breien voor kinderen in weeshuizen › Treant Zorggroep

Bewoners Olden Kinholt en De Kemperhof breien voor kinderen in weeshuizen

Geplaatst op: 17 februari 2014

De oudere generatie aan het werk voor de nieuwe generatie. Dat is het motto van het breiproject ‘Het hart op de goede plek’ van woonzorgcentrum Olden Kinholt, onderdeel van Zorgpalet. Bewoners breien samen dekens voor baby’s en poppenwagens. Deze dekens worden vervolgens verkocht. De opbrengst gaat naar een kindertehuis op Jamaica en een hulporganisatie in Kenia. Een mooi project voor deze goede doelen, maar ook voor de bewoners zelf.

Bewoners Olden Kinholt en De Kemperhof breien voor kinderen in weeshuizen

Twee jaar geleden vond activiteitenbegeleider Susanne Feringa dat er iets nodig was om de bewoners dichter bij elkaar te brengen. Toen ze op een dag iemand hielp bij het breien van een deken, wist ze wat het moest zijn. “Lapjes breien voor een deken kunnen de meeste mensen wel, het is niet heel moeilijk”, legt Susanne uit. “Iedereen die het leuk vindt, kan er dus aan meedoen. Het is gezellig én goed voor de handmotoriek. Later bedacht ik dat het mooi zou zijn om de dekens te verkopen en de opbrengst te schenken aan goede doelen voor kinderen. Zo kunnen de bewoners nuttig en zinvol bezig zijn. En voelen dat ze een verschil kunnen maken in het leven van een kind.”

Trots
Op dit moment zijn twintig enthousiaste bewoonsters aan het breien. Allen maken ze lapjes, die door een aantal bewoonster vervolgens aan elkaar worden gehaakt of gebreid tot een deken. Samen zoeken ze de kleuren uit en kijken ze welke lapjes mooi bij elkaar passen. “Het is heel gezellig”, aldus mevrouw Van Wolde-Roorda, een van de breidames. “Dat vind ik bijzonder prettig. We zijn echt een eenheid, hoor!” Ook mevrouw Klein breit met veel plezier mee. “Ik breide vroeger al veel, ik doe het erg graag”, vertelt ze. “Door dit project heb ik ook meer contact met andere bewoners. Dat vind ik mooi. En ik vind het prachtig om te zien dat twee van mijn achterkleinkinderen onder onze dekens liggen. Of ik trots ben? Wat dacht je!”

Blij hart
Een deel van de opbrengst wordt gebruikt om nieuw katoen, nieuwe voeringen en leuke verpakkingen te kopen. De rest gaat naar de goede doelen. “Via Facebook en mail horen we wat er met het geld gebeurt”, licht Susanne toe. “In Kenia gaat ons geld naar eten, medicijnen en onderwijs voor weeskinderen. Op Jamaica is ons geld besteed aan aangepaste kussens voor weeskinderen met lichamelijke en geestelijke beperkingen, en aan gereedschap voor het repareren van rolstoelen.” En dat is natuurlijk waar de dames het vooral voor doen. “Dat we een goed doel steunen, vind ik fantastisch”, zegt mevrouw Van Wolde-Roorda. “Daar klopt mijn hart blij van!”

Wilt u ook een deken kopen en zo weeskinderen helpen? Stuur een mail naar feringa.s@zorgpalet.nl of kom eens langs in Olden Kinholt.