Bewoners met dementie komen ‘thuis’ in vernieuwde huiskamer in Schoonoord › Treant Zorggroep

Bewoners met dementie komen ‘thuis’ in vernieuwde huiskamer in Schoonoord

Geplaatst op: 14 november 2019

De wereld van iemand met dementie is vaak nog maar klein. Het is dan extra fijn om je helemaal thuis te voelen in de omgeving waar je woont. Daarom kreeg de huiskamer voor bewoners met dementie op Treant-locatie Het Ellertsveld in Schoonoord een metamorfose. Vandaag werd de vernieuwde huiskamer feestelijk heropend.

Met het doorknippen van een lintje opende de 89-jarige meneer Wind samen met verpleegkundige Marieke Weits (rechts) en verzorgende ig Marieke Busstra (links) de vernieuwde huiskamer ‘De Meent’ in Het Ellertsveld. Meneer Wind woont sinds 2018 in het woonwijkcentrum: ’Het is hier nu ruimer, lichter en gezelliger. Er zijn meer plekjes om je even terug te kunnen trekken. Dat vind ik fijn’. Koffie drinken, samen koken en eten, muziek luisteren of een spelletje spelen. Het is allemaal mogelijk in de huiskamer. ‘Je thuis voelen en doen wat je zelf wil en kan, daar draait het om’, spreekt locatiehoofd Bianca Berends-Hollander tijdens de opening.

Zelf koken

Net zoals thuis wordt er in de vernieuwde huiskamer ook gekookt. ‘Voorheen kon dit niet’, vertelt verpleegkundige Marieke Weits. ‘De geur van gebakken aardappelen, het sissen van vlees in de pan of de kookwekker die afgaat: koken wekt een vertrouwd gevoel op bij veel bewoners, omdat ze dit direct associëren met thuis. De gloednieuwe keuken in de huiskamer is herkenbaar en dat geeft een huiselijk en veilig gevoel. Zelf koken is leuk, verbetert de eetlust van bewoners en is gezond omdat we verse producten gebruiken’, zegt Weits trots. Zowel in de middag als in de avond kan warm gegeten worden in de huiskamer.

 

Inrichting op maat

Ook is de huiskamer een aantal zithoekjes, met verschillende modellen stoelen en een bank, rijker. Een bewuste keuze; iedereen vindt weer een andere stoel fijn zitten. Bovendien kan een bewoner zo een stoel of een zitplek kiezen die bij zijn of haar stemming past. Als iemand zich wil afzonderen, kan dat door in een hoekje te gaan zitten. Heeft iemand juist zin in gezelligheid, dan is een van de lange tafels voor het raam de ideale plek. Bewoners genieten hier van het uitzicht over het kanaal; zo zien ze of de kinderen of andere bekenden langskomen. De huiskamer kan naar wens worden aangekleed: bewoners en familieleden kunnen hun eigen, vertrouwde spullen een mooie plek geven.

de fotowand en speciale daglichtlampen zorgen voor de nodige rust.
de fotowand en speciale daglichtlampen zorgen voor de nodige rust.

Speciaal licht

De vernieuwde huiskamer is voorzien van speciaal licht, zogenoemde daglichtverlichting. ‘De felheid van het licht loopt gedurende de dag automatisch op tot een totdat het lijkt alsof de zon binnen schijnt’, legt Weits uit. Het licht zorgt ervoor dat ouderen een beter dag- en nachtritme hebben, rustiger zijn en meer zin hebben in eten. Een grote foto van heidelandschap op de muur zorgt voor een landelijke uitstraling: ‘dat past bij het karakter van Schoonoord’, vertelt woonbegeleider psychogeriatrie en tevens fotograaf Ilma Meijer. ‘Het heidelandschap is bewust gekozen, omdat een seizoensgebonden foto verwarring kan geven.’

De opening van de vernieuwde huiskamer werd vandaag gevierd met taart, een buffet voor bewoners, familieleden, vrijwilligers, de cliëntenraad en medewerkers en muziek van twee accordeonisten.

Gerelateerde locaties