Bewoners genieten van dagje kamperen › Treant Zorggroep

Bewoners genieten van dagje kamperen

Geplaatst op: 21 juli 2014

Het is zomer. Veel mensen gaan deze periode lekker een tijdje kamperen. Helaas is dat voor ouderen die in een woonzorgcentrum wonen, vaak niet meer mogelijk. Maar Zorgpalet heeft daar iets op bedacht. Van april tot oktober kunnen de bewoners en cliënten van Olden Kinholt, Tonckenshuys en Weidesteyn een dagje kamperen op Vakantiepark Westerbergen in Echten.

Een dag naar de camping begint met een taxiritje naar Echten. De groep bestaat meestal uit vier tot tien bewoners en cliënten, en enkele medewerkers en vrijwilligers van Zorgpalet. Ook familieleden en mantelzorgers kunnen aansluiten. Eenmaal op de camping wordt er eerst koffiegezet in de ingerichte tunneltent van Zorgpalet (die de organisatie heeft kunnen kopen dankzij sponsoring van Wiechers Wonen en JCI Het Hooghe Veen). Daarna gaan de begeleiders meestal even herinneringen ophalen met de mensen. “Door alle nieuwe prikkels komen de verhalen vaak vanzelf los”, vertelt vrijwilliger Bertha Koops. “Door de geur van het bos, de dennenappels, de boeren die rond de camping werken... Een dagje kamperen is daarmee ook een mooie zintuiglijke beleving.”

Extra dimensie
Na de koffie en de verhalen, volgt soms een wandeling. Ook een ijsje eten op het terras of snacken in de snackbar kan erbij horen. “Voor de bewoners en cliënten is dat al een hele belevenis”, legt Margriet Overmars, activiteitenbegeleider in Weidesteyn, uit. “Hun wereld is soms erg klein geworden. Door een dag op de camping worden ze zich weer even bewust van wat er zich buiten de muren van het woonzorgcentrum afspeelt.” Ook het sociale aspect is belangrijk, vindt Margriets collega Susanne Feringa: “We stimuleren hiermee het contact tussen de bewoners. Er ontstaan vaak leuke interacties. Bij ons in Olden Kinholt zie ik dat de mensen daarna soms zelfs bij elkaar op bezoek gaan. Zo’n dagje weg geeft een extra dimensie aan het leven van de bewoners.”

Hartstikke mooi
Activiteitenbegeleider Bianca Bentum ziet ook graag dat de bewoners en cliënten mee gaan kamperen. Volgens haar is het goed voor hun welzijn. “Het is even iets heel anders”, aldus Bianca. “En ze krijgen die dag alle aandacht. Zelf ben ik onlangs met enkele bewoners van Tonckenshuys naar de camping geweest. Zij vonden het zo leuk, dat ze gauw nog een keer willen!” De heer Wever, bewoner van Weidesteyn, heeft enkele weken geleden een dagje gekampeerd. Ook hij is enthousiast: “We hebben eerst koffie gedronken en toen een stuk gelopen. Daarna hebben we op het terras gezeten. Ik had bier besteld, maar dat heb ik toch maar weggegooid. Ik lust geen bier meer! Wat het leukste was? In de eerste plaats het weer, dat was erg goed. En zo’n dag met elkaar op stap. Het was hartstikke mooi.”