Bewoners en cliënten zingen uit volle borst met afasiekoor › Treant Zorggroep

Bewoners en cliënten zingen uit volle borst met afasiekoor

Geplaatst op: 10 oktober 2019

De juiste woorden wel kunnen bedenken, maar ze niet kunnen uitspreken. Dat is het communicatieprobleem van mensen met een afasie (taalstoornis). Spreken gaat niet meer vanzelf, maar tijdens het zingen lukt het vaak nog wel woorden uit te spreken. Daarom  zongen ruim 40 mensen met een afasie vanmiddag uit volle borst mee tijdens de open sessie van het afasiekoor van Treant Zorggroep en De Noorderbrug

‘Het is moeilijk en lastig om te zeggen wat ik denk en bedoel’, legt Gerard Bos uit met gebaren, door te spreken en door soms tekst te typen op zijn telefoon. Gerard kreeg op jonge leeftijd een beroerte en heeft hierdoor een taalstoornis gekregen. Met name het produceren van taal is lastig voor Gerard. Dankzij een combinatie van logopedie en muziektherapie gericht op afasie kan Gerard weer een aantal woorden en zinnen uitspreken. ‘Zingen helpt ook om woorden te vinden’, zegt Gerard glimlachend.

‘Het afasiekoor is er voor mensen bij wie het spreken niet meer vanzelf gaat’, leggen logopedisten Marije van der Staaij (Treant) en Miranda Hagenouw (De Noorderbrug) uit.

Gerard zingt mee met het koor
Gerard zingt mee met het koor
Een band begeleidt het koor
Een band begeleidt het koor

Zingen helpt

‘Meedoen gaat om het werken aan een verbeterde spraak en plezier beleven aan het gebruik van de stem, door woorden te zingen of desnoods mee te neuriën. Mensen die maar een paar woorden kunnen spreken, zingen soms een heel lied. Dat is vaak een emotioneel moment: ineens lukt het ze wel weer’. Aanwezigen zingen verschillende nummers onder begeleiding van een band.

Van een Indonesisch lied, ‘ja zuster, nee zuster’ tot ‘het kleine café aan de haven’: er is voor ieders wat wils!

Over het koor

Het afasiekoor van Treant en De Noorderbrug bestaat uit 10 cliënten die twee keer per maand een paar uur zingen in Weidesteyn in Hoogeveen. Cliënten van Treant en De Noorderbrug die tijdens hun behandeling willen deelnemen aan het afasiekoor kunnen gratis deelnemen. Meedoen zonder behandeling kost €2,00 per bijeenkomst. Aanmelden voor het afasiekoor kan via 0528 - 28 61 11 en logopedie.weidesteyn@treant.nl

Week van de Afasie

In de week van 5 tot 12 oktober organiseert het landelijke netwerk voor mensen met afasie voor het eerst de Week van de Afasie om taalstoornissen onder de aandacht te brengen.

RTV Drenthe bracht de eerste open sessie van het afasiekoor in beeld. Bekijk de reportage op hun website.

Gerelateerde locaties

Gerelateerde specialismen