Bewegen tijdens 'week van de oefentherapie' › Treant Zorggroep

Bewegen tijdens 'week van de oefentherapie'

Geplaatst op: 19 november 2014

Van vrijdag 21 tot en met donderdag 27 november is de landelijke ‘week van de oefentherapie’. De afdeling fysiotherapie van het Scheper Ziekenhuis in Emmen grijpt deze week aan om met ‘sportieve’ acties het thema ‘bewegen in het ziekenhuis’ onder de aandacht te brengen van patiënten, bezoekers en medewerkers. Want bewegen is voor iedereen belangrijk. Het is goed voor de gezondheid, zowel lichamelijk als geestelijk.

De week start vrijdag 21 november tijdens lunchtijd met een actie voor medewerkers. Deze actie is gericht op het stimuleren van het traplopen. Op dinsdag 25 november is er aan het begin van de middag een actie voor bezoekers. Voor patiënten is er op donderdag 27 november een actie, onder andere door het stimuleren van het uit bed komen en lopen. Dan wordt ook de folder ‘Bewegen, ook op bed?’ geïntroduceerd. De actieweek wordt deze dag om 14.30 uur in het atrium van het ziekenhuis afgesloten met een beweegactiviteit voor patiënten, bezoekers en personeel. Ook is er een optreden van een hiphop-dansgroep. De actieweek is een opstap naar een symposium over het belang van bewegen dat op 26 mei volgend jaar wordt georganiseerd door Zorggroep Leveste Middenveld, waar het Scheper Ziekenhuis onderdeel van is.

Op 1 januari 2015 zijn zorginstellingen verplicht om te voldoen aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB). Deze norm adviseert dat iedereen ten minste vijf dagen in de week, minimaal dertig minuten per dag moet bewegen. Dat hoeft niet altijd door intensief te sporten. Ook bijvoorbeeld traplopen en het huishouden kan men meetellen. Bovendien moet iedereen bewegen binnen zijn of haar eigen mogelijkheden. Dat geldt vooral voor patiënten in het ziekenhuis en ouderen in een zorginstelling.