Bethesda start met digitale registratie hoofdhuidkoeling › Treant Zorggroep

Bethesda start met digitale registratie hoofdhuidkoeling

Geplaatst op: 14 augustus 2015

De oncologische dagbehandeling van ziekenhuislocatie Bethesda in Hoogeveen start op 17 augustus als eerste ziekenhuis in Nederland met de landelijke digitale registratie van hoofdhuidkoeling. Hierin wordt onder andere vastgelegd dat een patiënt hoofdhuidkoeling krijgt en wat het resultaat daarvan is.

Met hoofdhuidkoeling houdt een apparaat het hoofd van de patiënt tijdens chemotherapie koel. Het doel hiervan is haarverlies te voorkomen. In de loop van dit jaar en begin 2016 gaan ook ziekenhuislocaties Scheper en Refaja digitaal registreren, evenals andere ziekenhuizen in Nederland. De ziekenhuizen die hoofdhuidkoeling aanbieden registreren nu nog op papier.Door digitale registratie krijgen ziekenhuizen inzicht in de eigen uitkomsten van hoofdhuidkoeling.      

Ook kunnen uitkomsten van de verschillende ziekenhuizen beter met elkaar vergeleken worden. Dit biedt inzicht in de kwaliteit van hoofdhuidkoeling en hoe die te verbeteren. Het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) initieert en faciliteert de digitale registratie. Zo biedt het IKNL tablets aan waarmee oncologieverpleegkundigen bij en samen met de patiënt de registratiegegevens kunnen invullen.