Bethesda eert dokter en medewerkers 1940-1945 › Treant Zorggroep

Bethesda eert dokter en medewerkers 1940-1945

Geplaatst op: 6 mei 2010

Medewerkers van Ziekenhuis Bethesda en toenmalig geneesheer-directeur P.C.M. van de Velde in het bijzonder hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog heldhaftig werk verricht. Om deze medewerkers te eren, organiseerden de Historische Kring Hoogeveen, Stichting van de Velde en Ziekenhuis Bethesda een bijeenkomst op 22 april 2010.

Dokter van de Velde was in de periode 1943-1945 geneesheer-directeur van Bethesda dat toen nog aan de Schutstraat stond. Hij heeft in de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol gespeeld om illegale werkers, geallieerde piloten en vervolgde joden te helpen en mensen te behoeden voor de “Arbeitseinsatz”. Sommigen werden verpleegd op de afdeling voor besmettelijke ziekten. Ook werden ziekterapporten gefingeerd en röntgenfoto’s vervalst. Bijna genezen patiënten werden naar veilige adressen geloodst. Dokter Van de Velde werd eind februari 1945 verraden en op 47-jarige leeftijd gefusilleerd. Hij werd postuum geëerd met de Dokter Van de Velde-straat in Hoogeveen en de Yad Vashem onderscheiding (1995).

Kees Donkervoort, voorzitter Raad van Bestuur van Ziekenhuis Bethesda, opende de bijeenkomst op 22 april 2010. ‘Het duizelt je als je de verhalen hoort, wat een bijzondere mensen en wat een bijzondere man’. Hij gaf het woord aan Max Léons, patiënt van dokter van de Velde. Hij vertelde over zijn persoonlijke ervaringen en hoe hij als jood tijdens de Tweede Wereldoorlog in Bethesda terechtkwam op de afdeling besmettelijke ziekten en zijn ontmoeting met dokter Van de Velde: ‘Ik wil je wel opnemen maar je mag geen bezoek ontvangen en niemand mag weten dat je hier bent’. Zo ontstond de samenwerking tussen deze twee dappere mannen en werden onderduikers naar veilige adressen gebracht. Bert van Rossum, kleinzoon van Van de Velde benadrukte de gezamenlijke visie van zijn opa en de medewerkers van het ziekenhuis. Willem Schelhaas, voorzitter van de Historische Kring vertelde over zijn bezoek aan Tinie Zijlstra, voormalig verpleegkundige. Zij is 92 jaar en woont in Canada. Zij wilde graag komen maar vond de reis te zwaar. Als laatste sprak zoon Ewout van de Velde over de persoonlijke betrokkenheid van zijn vader. Hij lichtte de gedenktekens toe: ‘Zij staan voor humaan zijn in een inhumane omgeving’.

Ewout van de Velde onthulde samen met zijn zus Erna een gedenkplaat van glas-in-lood, gemaakt door Michel van Rijsbergen. Hierop staat de afbeelding van het oude Bethesda aan de Schutstraat. Buiten, voor het ziekenhuis, onthulden de kleinzonen Bert van Rossum en Yvo van de Velde samen met voorzitter van de medische staf, Herman de Boer, van Ziekenhuis Bethesda het standbeeld van dr. P.C.M. van de Velde. Dit beeld is gemaakt door Daphne du Barry. Op deze manier zijn de herinneringen aan die tijd ook vastgelegd in beeld. De christelijke muziekvereniging Wilhelmina en de Hoogeveense Harmonie zorgden voor prachtige muzikale begeleiding met de onder andere de stukken ‘Bist du bei mir’ en ‘Great is Thy faithfulness’. Leerlingen van groep 8 van De Weidebloem legden rozen bij het beeld en leerling Courtney Leepel droeg een zelfgeschreven gedicht voor.

Foto: Gerrit Boer