Betere kwaliteit van leven dankzij ligsysteem › Treant Zorggroep

Betere kwaliteit van leven dankzij ligsysteem

Geplaatst op: 29 september 2014

Tijdens de slaap wissel je (onbewust) twintig tot tachtig keer van lighouding. Belangrijk, want zo blijft je lichaam soepel. Maar mensen met een ziekte als dementie, MS of Parkinson kunnen niet altijd zelf meer hun lighouding veranderen. Dit leidt tot stijfheid, vergroeiingen en uiteindelijk veel pijn. De ergotherapeuten van Zorgpalet in Hoogeveen hebben hier echter een oplossing voor: de dynamische ligorthese, een speciaal ligsysteem. Mensen met vergevorderde dementie, MS of Parkinson voelen niet altijd meer dat ze anders moeten gaan liggen. Of ze hebben er de kracht niet voor.

Draaien
“Dan gebeurt hetzelfde als wanneer je als gezond persoon twaalf uur in een vliegtuig zit”, legt ergotherapeut José Gernaat uit. “Het lichaam wordt hartstikke stijf, spieren verkrampen en verzuren. Als dat te lang gebeurt en mensen overdag weinig bewegen, verkorten de spieren. Dit veroorzaakt een vergroeid lijf en veel pijn.” “Vaak wordt gedacht dat een scheef lichaam, een bochel op de rug of slapen in verkrampte foetushouding bij de ziektes horen. Maar dat klopt niet. Het zijn geen symptomen van de ziektes, maar van niet meer draaien tijdens de slaap.”

Minder pijn
De ergotherapeuten van Zorgpalet bieden daarom de dynamische ligorthese aan. Dat is een ligsysteem dat bestaat uit kussens en steunen. Die worden, door de verzorgenden, thuiszorg of mantelzorgers, op bed met klittenband vastgemaakt aan een klittenbandlaken.

“Door deze ondersteuning kunnen de spieren helemaal ontspannen”, vertelt Manon Vos, een collega van Gernaat.

“Hierdoor stroomt het bloed beter door en worden afvalstoffen afgevoerd. Met als gevolg dat de cliënt beter slaapt, soepeler wordt, een betere houding krijgt en minder pijn heeft. Ook lossen we hiermee soms onbegrepen gedrag bij dementerende cliënten op, zoals slaan en schreeuwen. Dit gedrag komt namelijk nog wel eens voort uit flinke pijn. Deze mensen krijgen echt een betere kwaliteit van leven.”

Uniek
Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen. Daarom vinden de ergotherapeuten preventie heel belangrijk.“We houden goed in de gaten of cliënten nog zelf draaien in hun slaap”, aldus Gernaat. “Ook is er binnen heel Zorgpalet veel aandacht voor bewegen.”

Slaap
Maar zijn er al grote problemen, dan wordt de dynamische ligorthese ingezet. En de ergotherapeuten hopen dat dit ook buiten Zorgpalet meer gaat gebeuren. Vos: “Binnen onze organisatie slaapt geen enkele dementerende cliënt meer in een verkrampte foetushouding. Dat is vrij uniek in Nederland. We proberen daarom onze kennis en ervaring te verspreiden en zijn in gesprek met huisartsen, thuiszorgteams en fysiotherapeuten. We willen dat zoveel mogelijk mensen weten dat je met vrij weinig verandering heel veel kunt betekenen.”