Beroemde uroloog geeft masterclass robotchirurgie bij blaas- en niertumoren › Treant Zorggroep

Beroemde uroloog geeft masterclass robotchirurgie bij blaas- en niertumoren

Geplaatst op: 21 juni 2019

Op 21 juni opereert de wereldberoemde uroloog Jens-Uwe Stolzenburg uit Leipzig in de operatiekamer van ziekenhuislocatie Scheper van Treant Zorggroep. Naast de bekende professor Stolzenburg, voert ook uroloog Ben Knipscheer van Treant Zorggroep een operatie uit met behulp van de Da Vinci robot. Dit geeft collega’s de kans live mee te kijken tijdens deze operaties. Het symposium, waar de masterclass onderdeel van is, is toegankelijk voor alle urologen in Nederland die lid zijn van de Nederlandse Vereniging van Urologen.

Stoltzenburg is uroloog in het academisch ziekenhuis van Leipzig en is één van de pioniers op het gebied van urologische laparoscopische chirurgie. Laparoscopisch betekent het uitvoeren van een kijkoperatie in de buik. Veel van de huidige ervaren laparoscopisch urologen in Nederland hebben (een deel van) de techniek van hem geleerd. Ben Knipscheer, uroloog bij Treant Zorggroep en dagvoorzitter tijdens het symposium, is blij met de komst van Stolzenburg: ‘Hij is dé man op het gebied van laparoscopische chirurgie. Het is een mooie kans voor collega-urologen om hem aan het werk te zien’. Beelden van de operaties worden live gestreamd naar de vergaderzalen in het Scheper, zodat aanwezigen de operaties van a tot z kunnen volgen.

Urologen Ben Knipscheer (l) en Luc Roelofs (r) achter de consoles van de Da Vinci robot in Emmen
Urologen Ben Knipscheer (l) en Luc Roelofs (r) achter de consoles van de Da Vinci robot in Emmen

Voordelen nierchirurgie met de robot

Sinds najaar 2016 kunnen patiënten bij Treant terecht voor robotgeassisteerde laparoscopische nierchirurgie. Een groot voordeel voor patiënten is dat urologen met deze operatievorm bij een verwijdering van een tumor in de nier, meer nierweefsel sparen. Patiënten krijgen op de lange termijn minder hart- en vaatziekten, omdat de nier beter blijft functioneren. Een ander voordeel is minder grote littekens. Vóór de inzet van de robot, werden er twee snedes gemaakt; één op de boven- en een op de onderbuik, waarbij ook alle spierlagen volledig werden doorgesneden. Door de robotchirurgie beperkt zich dit tot slechts vier á vijf kleine gaatjes. Een derde voordeel van de robot is dat het een uitstekend 3D beeld geeft, waardoor de specialisten zeer nauwkeurig kunnen werken.

Samenwerking urologen

Treant Zorgroep behandelt samen met het UMCG, het Ommelander Ziekenhuis Groningen, de Saxenburgh Groep Hardenberg en het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) patiënten met nierkanker. Alle patiënten die bij deze ziekenhuizen komen vanwege nierkanker, worden in een multidisciplinair overleg besproken om zo tot de beste behandeling voor de patiënt te komen. Wanneer ‘niersparend’ verwijderen van een niertumor uit de nier (partiële nefrectomie) het behandeladvies is, vindt dit op ziekenhuislocatie Scheper in Emmen plaats. In het geval van  een totale verwijdering van de nier (totale nefrectomie) bij grote niertumoren of een verwijdering van een nier en urineleider (nefro-ureterectomie), vindt dit zowel in het UMC Groningen als bij Treant in Emmen plaats.

Gerelateerde locaties

Gerelateerde specialismen

Gerelateerd