Ben even koken › Treant Zorggroep

Ben even koken

Geplaatst op: 20 december 2018

Door de week is de OK zijn domein, in het weekend verricht hij culinaire hoogstandjes. Ben Knipscheer is behalve uroloog ook een verdienstelijk kok. Hij kan urenlang snijden, roeren en decoreren om zijn gasten uiteindelijk een ‘smakelijk schilderijtje’ te serveren. ‘Iets moois creëren, dat is mijn passie.’

Zijn liefde voor het kokkerellen kreeg hij allerminst met de paplepel ingegoten. ‘Mijn moeder kon zelfs een pan water laten aanbranden’, lacht Ben. Als student geneeskunde maakte hij kennis met een Amsterdamse kookclub, waar hij een belangrijke les leerde. ‘Koken is organiseren; een goede planning en taakverdeling zijn onmisbaar.’

Schoenzool

Een smakelijk diner begint met de beste ingrediënten. Voor Ben geen kant-en-klare sauzen of pasta uit karton. Nee, hij bereidt alles zelf en gebruikt louter verse producten; het neusje van de zalm koopt hij steevast bij de groothandel.

Krijgen Ben en zijn vrouw Arita gasten, dan staat de chef-kok al vroeg op om soepen en sauzen te bereiden. Tip 1: begin met het dessert. ‘IJs heeft tijd nodig om op smaak te komen en bovendien moet het nog een paar uur in de vriezer.’ Nog een tip: breng biefstuk eerst op kamertemperatuur voordat je die bakt. ‘Anders eindig je met een schoenzool.’

Bloedfanatiek

Ben organiseert vrijwel elk jaar een OK-diner, dat pijlsnel is volgeboekt. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Letterlijk.

Uroloog Ben Knipscheer in zijn element: ‘Als ik sta te koken, is de OK heel ver weg.’
Uroloog Ben Knipscheer in zijn element: ‘Als ik sta te koken, is de OK heel ver weg.’

De laatste keer was er een heuse titel te winnen: Kookmuts van het jaar. Aan de hand van een vaste receptuur bereidden de gasten hun mooiste creaties. Ben en diens broer Hans fungeerden als vraagbaak en beoordeelden de verrichtingen van hun pupillen. ‘Iedereen was bloedfanatiek, dat was heel gaaf.’

Kroket

Ben is niet alleen verzot op verse en bijzondere ingrediënten, hij is ook dol op stamppot en een kroket uit de automatiek. ‘Ik vind alles lekker.’ Voor de uroloog is koken dé manier om het werk achter zich te laten. ‘In de keuken ben ik volledig gefocust op mijn ingrediënten, dan is de OK heel ver weg.’ Koken is naast ontspanning ook topsport. ‘Je valt er alleen niet van af, haha!’