Begeleiding en een fijne dag in het Daghuys › Treant Zorggroep

Begeleiding en een fijne dag in het Daghuys

Geplaatst op: 18 maart 2014

Oudere mensen die zelfstandig wonen, hebben soms overdag zorg en begeleiding nodig. Omdat ze door een lichamelijke of geestelijke beperking niet alles zelf meer kunnen. Of omdat ze zich thuis eenzaam voelen. Deze mensen kunnen één of meerdere dagen in de week terecht in het Daghuys in Zuidwolde, onderdeel van Zorgpalet. Voor begeleiding, leuke activiteiten en sociale contacten. Zodat ze zich fijner voelen en het leven beter aankunnen.

Het Daghuys, dat binnenkort 25 jaar bestaat, heeft een woonkamer, een eetkamer en een keuken. Het is vijf dagen per week open, van 10.00 tot 16.00 uur. Per dag zijn er ongeveer tien ouderen in het Daghuys. Een klein team van verzorgenden zorgt ervoor dat de mensen hier een fijne dag hebben. “We doen hier wat mensen in een gezin ook doen”, vertelt eerstverantwoordelijke Marleen Hemmen. “We beginnen ’s morgens met een kopje koffie. Tussen de middag gaan we koken en warm eten. Tussendoor kunnen mensen een spel spelen, televisie kijken, een wandeling maken, helpen bij huishoudelijke activiteiten of meedoen aan een gezamenlijke activiteit. Het is maar net wat ze willen en nodig hebben.”

Persoonlijke aandacht
Mensen die graag naar het Daghuys willen, hebben een indicatie van het zorgkantoor nodig. Zij kunnen deze indicatie aanvragen via de huisarts, de thuiszorg of de zorgbemiddelaar van Zorgpalet. Als de indicatie binnen is, zet de zorgbemiddelaar van Zorgpalet samen met de oudere al zijn of haar gegevens in een zorgleefplan. “Het gaat bijvoorbeeld om medische gegevens, zoals medicijngebruik en lichamelijke beperkingen”, legt Marleen uit. “Maar ook om informatie over de geschiedenis van de persoon en wat hij of zij leuk vindt om te doen. Zo kunnen we altijd zorg op maat en persoonlijke aandacht bieden. Erg belangrijk, want we willen dat mensen zich thuis voelen in het Daghuys. Je mag hier zijn wie je bent.”

Alles mag, niks hoeft
Meneer Vogelzang komt twee dagen in de week naar het Daghuys. Hij houdt vooral van de gesprekken over het nieuws in de krant. “Dat deed ik vroeger ook veel; lekker in gesprek gaan en discussiëren”, aldus meneer Vogelzang. “Ik leer er veel van. Wij zijn hier heel open tegen elkaar. Dat vind ik mooi.” Ook mevrouw Evers gaat met plezier naar het Daghuys. “Altijd thuiszitten is ook niks”, vertelt ze. “Nu ben ik eens even weg. We hebben het erg gezellig.” Mevrouw Brinkman-De Lange sluit zich hierbij aan: “Het voelde vanaf het begin goed hier. We hebben mooie gesprekken en halen samen herinneringen op. Ik doe ook graag overal aan mee, vooral Rummikub vind ik leuk. Alles mag en niks hoeft. Fijn dat dat kan!”