Analyse Holteronderzoek naar Bethesda › Treant Zorggroep

Analyse Holteronderzoek naar Bethesda

Geplaatst op: 5 maart 2015

Treant Zorggroep heeft de analysemogelijkheden van het Holteronderzoek uitgebreid, ook wel bekend als de 24-uurs of 48-uurs ECG. De analyse van het Holteronderzoek bij patiënten van ziekenhuislocatie Refaja gebeurde voorheen nog door een externe partij. Nu vindt de analyse plaats in de eigen organisatie, door functielaboranten van ziekenhuislocatie Bethesda.

Bovendien beschikken de twee ziekenhuislocaties over nieuwe apparatuur. Voordeel voor patiënten is dat de recorder die ze gedurende het 24-uurs of 48-uurs onderzoek bij zich dragen, de helft kleiner is dan eerder. Ook hoeft de patiënt tijdens het onderzoek nog maar vijf plakkers op zijn of haar borst in plaats van zeven.

Exactere onderzoeksresultaten
Hartfunctielaboranten Leonieke Boer en Wieny de Bruine merken dat de specialisten werkzaam in Refaja tevreden zijn over de nieuwe apparatuur en de analyse op de functieafdeling in Bethesda: ‘Met de analysemogelijkheden van de nieuwe apparatuur kunnen we cardiologen nog exactere onderzoeksresultaten geven. Afwijkingen kunnen zo nog beter worden opgespoord.’ In Bethesda worden jaarlijks ruim duizend Holteronderzoeken uitgevoerd. In Refaja zijn dit er tot nog toe jaarlijks ongeveer vierhonderd.

Holteronderzoek
Met een Holteronderzoek kunnen afwijkingen in het hartritme worden opgespoord. Dit gebeurt met een recorder die over een periode van 24 of 48 uur het hartritme controleert. Zo krijgt de cardioloog een goed beeld over een langere periode. Voor het onderzoek krijgt de patiënt elektroden op de borst. Dit zijn plakkers die met kabeltjes vastzitten aan een recorder, die de patiënt om zijn of haar nek draagt. Tijdens het onderzoek doet de patiënt de alledaagse bezigheden die hij of zij normaal gesproken ook doet. Alleen douchen, baden of zwemmen kan niet. De recorder moet steeds aangesloten blijven, ook ’s nachts. De patiënt houdt tijdens het onderzoek een dagboek bij waarin hij of zij alle ondernomen activiteiten opschrijft, de medicijnen vermeldt die men heeft ingenomen en noteert wanneer of er klachten zijn tijdens het onderzoek en zo ja welke.