Advies en behandeling bij problemen in bekkengebied › Treant Zorggroep

Advies en behandeling bij problemen in bekkengebied

Geplaatst op: 24 juni 2014

Urineverlies, vaak plassen, obstipatie, ontlastingsincontinentie: het zijn veelgehoorde klachten bij ouderen. Veel mensen denken dat het ‘erbij hoort’ en dat ze deze ongemakken maar moeten accepteren. Maar dat hoeft niet. Bekkenbodemfysiotherapie kan namelijk uitkomst bieden. Zorgpalet heeft daarom een eigen bekkenbodemfysiotherapeut, die de cliënten en bewoners adviseert en behandelt bij problemen in het bekkengebied.

Via een verwijzing van de specialist ouderengeneeskunde kunnen de cliënten en bewoners bij bekkenbodemfysiotherapeut Anneke Nieuwint terecht. Zij begint altijd met een dossieronderzoek. “Dat betekent dat ik naar het hele plaatje kijk”, legt Anneke uit. “Naar de medicatie die de cliënt krijgt, de voeding, eventuele andere klachten. Daarna praat ik met de verpleegkundigen en verzorgenden. Welke problemen zien zij? Vervolgens ga ik in gesprek met de cliënt zelf.” Voor veel mensen is dat best spannend. Ook schamen ze zich soms. “Daarom leg ik heel veel uit”, vertelt Anneke. “Ik laat bijvoorbeeld zien hoe het bekkengebied eruit ziet, hoe de organen liggen, wat normaal is en wat niet. Daarbij gebruik ik een model van het bekkengebied en een map met plaatjes. Ik merk dat dat helpt.”

Advies, oefeningen en behandeling
De fysiotherapie bestaat voor een groot deel uit advies over eten, drinken en toiletgedrag. Anneke: “Vaak drinken ouderen te weinig of eten ze te weinig vezels. Het kan ook zijn dat iemand te vaak of te weinig naar het toilet gaat of een verkeerde zithouding heeft op het toilet. Ik maak de cliënt hiervan bewust en vertel hoe het anders kan.” Ook oefeningen voor het leren aanspannen en ontspannen van de bekkenbodemspier kan onderdeel zijn van de fysiotherapie. En soms is een behandeling als elektrostimulatie een goede oplossing. “Dat betekent dat de cliënt een veilige stroomvorm via de enkel of onderrug krijgt toegediend. Dat kan de blaas rustiger maken en pijnklachten verminderen.”

Groot verschil
Anneke werkt veel samen met andere behandelaars binnen Zorgpalet. Zoals verpleegkundigen en verzorgenden, die ervoor moeten zorgen dat de cliënten de adviezen ook kunnen uitvoeren. En de incontinentieverpleegkundige, die alles weet over praktische zaken als incontinentiemateriaal. Als het nodig is, schakelt ze ook een fysiotherapeut of diëtist in. “Samen kunnen we zo een groot verschil maken in het leven van cliënten en bewoners”, aldus Anneke. “Zo was er een mevrouw die zo veel last had van ontlastingsverlies, dat ze de deur niet meer uit durfde. Ik heb haar geadviseerd meer vezels te eten en een anaaltampon te gebruiken. Dat heeft erg geholpen. Ze gaat er nu weer lekker op uit en is erg blij! Bekkenbodemfysiotherapie geeft mensen vaak een betere kwaliteit van leven.”

Bekkenbodemfysiotherapeut Anneke Nieuwint legt de cliënt zo veel mogelijk uit. Bekkenbodemfysiotherapeut Anneke Nieuwint legt de cliënt zo veel mogelijk uit.