Aandacht voor slikken bij ontbijtgroep De Horst › Treant Zorggroep

Aandacht voor slikken bij ontbijtgroep De Horst

Geplaatst op: 8 oktober 2015

Ontbijten is voor de meeste mensen een dagelijks ritueel. Voor wie revalideert is het echter niet zo vanzelfsprekend. Daarom is er in De Horst in Emmen, onderdeel van Treant Zorggroep, een ontbijtgroep. Hier kunnen cliënten met hersenletsel die revalideren in De Horst, onder begeleiding van een ergotherapeut, oefenen met het ontbijt. Om ook aandacht te hebben voor slikproblemen schuift tegenwoordig een logopedist van Treant Zorggroep aan bij het ontbijt.

In het Emmense centrum voor hoogcomplexe chronische en revalidatiezorg is er drie keer per week een ontbijtgroep. Hier voeren cliënten alle taken die bij het ontbijt horen zo zelfstandig mogelijk met hun beperking uit. Bijvoorbeeld tafel dekken, koffie en thee zetten, een eitje bakken, afruimen en afwassen. Iedere cliënt werkt in de ontbijtgroep aan eigen doelen. Zoals een arm gebruiken die door een beroerte minder kracht heeft, veilig lopen met een rollator in een kleine ruimte of het openen en sluiten van verpakkingen met één hand.

Na een beroerte kunnen er belemmeringen ontstaan waardoor het eten en drinken minder gemakkelijk gaat. Voor de begeleiding van deze problemen sluit de logopedist circa één keer per week aan bij de ontbijtgroep. Hier aan voorafgaand heeft de cliënt tijdens individuele therapie al slikadviezen gekregen. Tijdens het ontbijt leert de cliënt deze adviezen met de logopedist zelfstandig toe te passen. De groep vormt een goede overgang naar de dagelijkse praktijk en is er op gericht dat men, bijvoorbeeld na terugkeer naar huis, weer veilig kan eten en drinken.