Column 'Vrijdagmiddag blues' in gezondheidsbijlage Gezondheid & Co › Treant Zorggroep

Column 'Vrijdagmiddag blues' in gezondheidsbijlage Gezondheid & Co

Geplaatst op: 7 november 2018

Deze week is in de gezondheidsbijlage Gezondheid & CO van NDC Mediagroep de column van Tineke Bokhorst te lezen: 'Vrijdagmiddag blues'. Tineke is verpleegkundig specialist oncologie bij Treant Zorggroep, ziekenhuislocatie Refaja. Zij is gedurende het hele onderzoeks- en behandeltraject het aanspreekpunt voor kankerpatiënten; onder wie borstkankerpatiënten die op het Mammacentrum in Hoogeveen zijn geopereerd, maar hun verdere behandeling dichterbij huis voortzetten.

Het is vrijdagmiddag en mijn vakantie staat voor de deur. Dit is een goed vooruitzicht, maar ik zit met een bedrukt gevoel aan mijn bureau. De laatste patiënte van het ochtendspreekuur was een dame die ik al lang ken. Zij heeft uitgezaaide borstkanker en zij heeft de laatste tijd veel medische tegenslagen gehad. Gelukkig hebben we de draad van de chemotherapie weer op kunnen pakken en lijkt het alsof we weer de goede kant opgaan. Bovendien is de uitspraak “ongeneeslijk optimistisch” op haar van toepassing, dus zij laat de moed zomaar niet zakken. De afspraak is om de bloeduitslagen en haar conditie te beoordelen voor de aanstaande chemokuur van dinsdag. Dit was 3 weken geleden allemaal prima in orde, dus ik verwacht geen bijzonderheden.

De bloeduitslagen komen binnen en die laten een minder rooskleurig beeld zien dan ik verwacht en gehoopt had… Dit baart me zorgen…

Ik roep haar binnen en krijg vrolijk antwoord: “Ik kom!” Ze oogt wat vermoeid, maar verder lijkt het wel te gaan. We bespreken de uitslagen en zij geeft toe dat zij zich de laatste weken niet fit heeft gevoeld. De kuur kan dinsdag niet doorgaan. Zij leest bezorgdheid van mijn gezicht en dit deel ik ook eerlijk met haar. Het is niet zeker hoe het verder zal gaan. Zij weet dat ik nu met vakantie ga. Zij beurt me op: “Geniet ervan, ik hoor de verhalen wel”.

De vakantie zit er ondertussen op. Het is opnieuw vrijdagmiddag. Mijn lieve, vrolijke en positieve patiënt is helaas in mijn vakantie overleden. Ik ben er verdrietig van. Ik zal haar missen, ze zal de vakantieverhalen niet meer horen.

Gerelateerde specialismen

Gerelateerd