Column 'Stress is nuttig...!?' in Gezondheid & Co › Treant Zorggroep

Column 'Stress is nuttig...!?' in Gezondheid & Co

Geplaatst op: 26 juni 2018

Deze week is in de gezondheidsbijlage Gezondheid & Co van NDC Mediagroep de column van Ron de Wit te lezen: ‘Stress is nuttig...!?'. Als medisch maatschappelijk werker werkt Ron in ziekenhuislocatie Scheper van Treant Zorggroep. Ook is hij auteur van het boek: ‘Stress in Perspectief. Stressreductie, als basis voor iedere hulpverlening’.

Weet je …, stress kan soms heel belangrijk zijn, en toch zijn we er zó negatief over. Is dat nou wel terecht?

Het klopt hoor, vooral langdurige stress kan tot gezondheidsproblemen leiden. Het zorgt er voor dat we minder goed met onze problemen om kunnen gaan. Bovendien krijgen we er een akelig, gejaagd gevoel door. Het zijn drie belangrijke redenen om stress te verminderen.

Maar wat nou als je in een acuut gevaarlijke situatie zit? Stel, je loopt langs een drukke straat. Steekt die over. Plotseling zie je in je ooghoeken een auto op je afrijden. Je schrikt, en in een fractie van een seconde ren je zo hard als je kunt naar de overkant van de straat. Nog maar net kan je een aanrijding voorkomen.

Op zo’n moment is het maar goed dat je stress hebt. Als mechanisme doet het namelijk precies wat het moet doen: bij gevaar activeren, waardoor je jezelf in veiligheid kunt brengen. Zou je die stress op dat ogenblik niet hebben, dan …! Héél goed dus; die stress hebben we nodig! Als de stress daarna ook maar weer afneemt, het stressmechanisme deactiveert en je weer tot rust komt. Activeren en vervolgens deactiveren, daar gaat het om.

Tja, en dát doen we dus niet, lukt ons niet, komen we niet aan toe, of we weten niet hoe. Dat verminderen van stress doe je door je emoties te luchten. Gevolgd door ademhalingsoefeningen om je lichaam te ontspannen. Vervolgens ben je beter in staat om je aandacht af te leiden en je gedachten te veranderen. Dit ondersteun je door te bewegen, vooral buiten, sociale contacten te hebben of naar rustige muziek te luisteren.