Dierenvriend Tinus houdt ‘eigen’ kippen in Oostermarke › Treant Zorggroep

Dierenvriend Tinus houdt ‘eigen’ kippen in Oostermarke

Geplaatst op: 3 oktober 2019

‘Kippen zijn toch een stukje van mijn leven’

Je hebt al je hele leven kippen, maar vanwege gezondheidsproblemen kun je ze niet meer alleen verzorgen en moet je zelfs verhuizen naar een woonwijkcentrum. Het overkwam dierenvriend Tinus Louissen (72) en zijn vrouw Aafje Louissen (69) die samen jarenlang kippen en konijnen fokten. Gelukkig was er ruimte voor vijf rondscharrelende kippen in de grote tuin van woonwijkcentrum Oostermarke in Emmen.

‘Als ik ‘mijn’ kippen roep dan komen ze direct’, zegt Tinus Louissen trots. Sinds een jaar woont hij samen met zijn vrouw in Oostermarke. Het echtpaar moest erg wennen aan het wonen in Oostermarke. ‘Er is hier gelukkig wel altijd wat te doen. Bingo, zingen met het koor of kaarten. We vervelen ons hier niet en de zorg voor mijn vrouw is nu beter geregeld’, vertelt Tinus. Toch miste er nog iets: ‘ik graag zorgen voor mijn ‘eigen’ kippen’.

Trotse ‘eigenaar’

Al vanaf jongs af aan is Tinus gek op kleine dieren: ‘konijnen, kippen en postduiven heb ik gehad en we fokten er ook mee. Ik nam ze mee naar tentoonstellingen en won geregeld een prijs.’ Nu kijkt hij vanaf zijn balkon in Oostermarke uit op de kippenren in de tuin: ‘deze kippen zijn echt een stukje van mijn leven’, vertelt Tinus met een grote glimlach op zijn gezicht. ‘Vanaf hier kan ik ze goed in de gaten houden. Ik hoor ze tokken, dat vind ik een fijn en geruststellend geluid’, zegt hij tevreden.
 

Eigen ding

‘De kippenren was er al en stond aan de achterzijde van Oostermarke. Na de verhuizing van twee kippen stond de ren leeg’, herinnert activiteitenbegeleider Christa Zwiers zich. ‘Je eigen ding blijven doen is van groot belang in een woonwijkcentrum, ook als je daarbij hulp nodig hebt’, aldus Zwiers. ‘Tinus wilde graag kippen kopen, maar kon ze niet alleen verzorgen. Met medewerkers van het dagcentrum van Oostermarke bedachten we een passende oplossing.’ 

Samen zorgen

‘De zorg voor ‘mijn’ kippen gaat hartstikke mooi’, zegt Tinus dankbaar. ‘Ik voer ze in de middag en avond. In de ochtend voeren medewerkers de kippen. Ook bewoners van het woonwijkcentrum dragen hun steentje bij: zij geven Tinus brood, zodat hij de kippen kan voeren. ‘Hier zijn ze gek op’, legt Tinus uit. ‘Als ik ze brood voer, pikken ze het brood nog net niet uit de zak’, zegt Tinus lachend. Tinus en Aafje zijn niet de enige bewoners die genieten van de rondscharrelende kippen. (wijk)bewoners, kinderen en kleinkinderen komen vaak langs om naar de kippen te kijken. ‘Ze stellen mij ook allerlei vragen die ik graag beantwoord’.

Eieren

Wel 30 eieren leggen de kippen van Tinus per week. ‘Ik verkoop de eieren en koop van het geld weer nieuw voer. Geregeld geef ik eieren weg aan het dagcentrum van Oostermarke of eten we zelf een lekker eitje. ‘Ze leggen ook vaak dubbeldooiers, die vind ik heerlijk! Ik zou mijn kippen voor geen goud willen missen.’

Op verschillende locaties van Treant Zorggroep zijn (huis)dieren welkom. Elke locatie heeft eigen huisregels voor (huis)dieren.

RTV Drenthe maakte een reportage over de kippen van Tinus en Aafje. Bekijk de beelden terug op hun website.

Gerelateerde locaties