Column 'Direct door naar het UMCG...' in gezondheidsbijlage Gezondheid & Co › Treant Zorggroep

Column 'Direct door naar het UMCG...' in gezondheidsbijlage Gezondheid & Co

Geplaatst op: 1 november 2017

Deze week is in de gezondheidsbijlage Gezondheid & Co van NDC Mediagroep de column van SEH-arts en medisch manager SEH  Trea Sandjer (51) te lezen: 'Direct door naar het UMCG…’. Als SEH-arts werkt ze op de spoedeisende hulp in Hoogeveen, Emmen en Stadskanaal. Ook doet ze incidenteel dienst bij evenementen. In haar werk maakt ze veel mee.

Ze had haar pols gebroken. Toen ik haar vroeg wat er gebeurd was, durfde ze eerst niet zoveel te zeggen. Een ziekenhuisomgeving laat zelfs de grootste praatjesmakers van vier jaar even stil vallen. Maar uiteindelijk wist ze dan toch te vertellen dat ze met haar fiets was gevallen. Ik vroeg haar of ze verder nog pijn had, maar ze had echt alleen last van haar pols.

Ik legde haar en haar moeder uit, dat we alle kindjes die op de SEH komen van top tot teen nakijken. Ze giechelde dat ze alle kleren uit moest, terwijl alleen haar arm pijn deed. Tijdens het uitkleden babbelden we over haar mooie jurk en schoenen met glitters. Ik schrok. Ze zat onder de blauwe plekken. Kinderen van die leeftijd hebben vaak schaafplekken op de knieën, maar zij had zelfs blauwe plekken op haar rug. Ik vroeg haar moeder of haar dit was opgevallen. Zij vertelde dat haar dochter bij haar vader was toen ze viel. Na de scheiding was er nog steeds gedoe begreep ik. Hij zou toch niet…?

In overleg met de kinderarts besloten we tot een bloedonderzoek om te kijken of er een andere verklaring voor de blauwe plekken was. Na een uur werd ik door de laborant gebeld: het was leukemie. Wat een dramatische diagnose. Drie uur geleden fietste ze nog lekker buiten, maar nu zou ze vooral veel ziekenhuiskamers van binnen zien. Met lood in de schoenen vertelde ik samen met de kinderarts de diagnose aan haar moeder. De jongedame had niet veel in de gaten. Blij met haar roze gips en de kleurplaat die ze gekregen had, zwaaide ze toen ze de SEH uit liep. Direct door naar het UMCG, op weg naar haar eerste chemokuur.

Gerelateerde specialismen