Column 'Troost' in Gezondheid & Co › Treant Zorggroep

Column 'Troost' in Gezondheid & Co

Geplaatst op: 10 april 2018

Deze week is in de gezondheidsbijlage Gezondheid & Co van NDC Mediagroep de column van Ron de Wit te lezen: ‘Troost'. Als medisch maatschappelijk werker werkt Ron in ziekenhuislocatie Scheper van Treant Zorggroep. Ook is hij auteur van het boek: ‘Stress in Perspectief. Stressreductie, als basis voor iedere hulpverlening’.

Soms word je geconfronteerd met een patiëntsituatie die je zelf ook niet onberoerd laat, waardoor je op dat moment niet goed meer weet wat je moet zeggen of doen.

Op een dag liep ik de kamer in waar een ernstig zieke vrouw in bed lag. Ze was opgenomen vanwege heftige pijnklachten. De darmkanker was uitgezaaid naar haar lever en botten.

Naast het bed zat haar echtgenoot, wat voorovergebogen en met zijn hoofd naar beneden gericht. Hij hield haar hand liefdevol maar voorzichtig vast. Ik vroeg of het goed was dat ik bij hem kwam zitten. Hij knikte. Even was er een rustige stilte. Vervolgens richtte de man zich op, draaide zijn hoofd naar mij toe, en met tranen rollend over zijn wangen zei hij: “Ik weet het niet meer…, ik weet écht niet meer hoe ik alleen verder moet zonder mijn vrouw! U moet weten meneer, over twee weken zijn wij namelijk al 71 jaar getrouwd!” Hij draaide zich weer naar zijn vrouw om, tilde voorzichtig haar hand op, gaf er heel zachtjes een kusje op en begon daarna hard te huilen.

Met een brok in mijn keel en met een trillende stem vertelde ik hem dat ik het ook even niet wist, maar dat ik hem graag wilde helpen en we er samen wel uit zouden komen. Daarna ben ik een tijdje gewoon stil en rustig afwachtend bij hen blijven zitten. Zonder bemoedigende woorden, maar met oprechte persoonlijke betrokkenheid en acceptatie van de emoties van zowel de man als van mijzelf.

Nadat zijn emoties wat afgenomen waren en hij wat tot rust was gekomen, ben ik met hem rustig het gesprek aangegaan over hoe hij de draad van zijn leven weer kan oppakken.

Gerelateerde specialismen