Activiteiten tijdens Europese Dag van de Beroerte › Treant Zorggroep

Activiteiten tijdens Europese Dag van de Beroerte

Ieder jaar overlijden er circa 10.000 mensen als gevolg van een CVA, in de volksmond beroerte genoemd. Een enorm aantal, zeker vergeleken met andere cijfers zoals het aantal verkeersslachtoffers dat jaarlijks ongeveer 700 is. Reden voor Treant Zorggroep om op 14 mei tijdens de Europese Dag van de Beroerte extra activiteiten te organiseren. Kom langs voor advies, lezingen, workshops en gezondheidstesten!

Bethesda: informatiemarkt (met diverse gezondheidstesten)

In ziekenhuislocatie Bethesda staan dinsdag 14 mei in de centrale hal diverse stands. Bezoekers kunnen van 10.30 tot 15.30 uur hun bloeddruk, bloedsuiker en cholesterol laten controleren. Ook is er een verpleegkundig specialist van Cardiologie waar mensen kunnen laten controleren of zij een hartritmestoornis hebben. Op de informatiemarkt wordt bovendien het patiëntenportaal mijnTreant onder de aandacht gebracht: u kunt er terecht voor een demonstratie en al uw vragen over de diverse functionaliteiten die het portaal biedt. 

Refaja: minisymposium en informatiemarkt

In samenwerking met de patiëntenvereniging hersenletsel.nl organiseert ziekenhuislocatie Refaja op dinsdag 14 mei een minisymposium met als onderwerp: "Gezond brein!".  Aanmelden is niet nodig. Voorafgaand en in de pauzes van het programma demonstreren we bovendien het patiëntenportaal mijnTreant en helpen we bezoekers met de eerste keer inloggen.

Programma

  • Plaats: ziekenhuislocatie Refaja in Stadskanaal, in de Pijnpoliruimte (1e verdieping)
  • Wanneer:  Dinsdag 14 mei, 13.00 tot 16.30 uur 
  • Voor wie?  Lotgenoten, partners, mantelzorgers, hulpverleners en andere geïnteresseerden. 
  • Heef u vragen? De medewerkers van de CVA nazorgpoli zijn de gehele middag aanwezig om eventuele vragen te beantwoorden. Ook kunt u vragen stellen aan een logopedist, ergotherapeut en fysiotherapeut.
Tijd Programmaonderdeel
13.00 uur Inloop en mogelijkheid de stands te bezoeken (van o.a. patiëntenvereniging Hersenletsel.nl, Stichting Welstad /Tinten, steunpunt mantelzorg, maatschappelijk werk, de Hersenstichting en mijnTreant, het online patiëntenportaal)
13.20 uur Welkom door Ankie Steenhuis, CVA verpleegkundige &  Ellen Schut- Blaauw, Verpleegkundig Specialist CVA
13.25-14.40 uur RGM (Ronnie Gardiner Methode) – door trainer André de Jong - vrolijke en intensieve methode om brein in beweging te krijgen)
14.40-15.00 uur

Pauze met koffie en thee

Mogelijkheid om de infostands te bezoeken en bloeddrukmeting en/of bloedsuikermeting 
15.00-15.30 uur        “Depressie na een CVA”  door Marjelle van der schoot, psycholoog
15.35-16.05 uur        Algemene informatie: CVA,  behandeling &  preventie - door: Ellen Schut- Blaauw, Verpleegkundig Specialist CVA
16.05-16.30 uur        Afsluiting, stands bezoeken, bloedsuiker en of bloeddruk laten meten
Bekijk het programma

Scheper: CVA-café en workshops (let op: aanmelden nodig!)

Ziekenhuislocatie Scheper houdt op dinsdagavond 14 mei een CVA-café inclusief workshops in woonzorglocatie Holdert. Het thema van de avond is "Vermoeidheid en weer opbouwen naar activiteit". Aanmelden kan via onderstaand formulier.

Programma Dag van de Beroerte

Thema: "Vermoeidheid en weer opbouwen naar activiteit"

Tijd Programmaonderdeel
18.00-18.30 uur Inloop
18.30-18.35 uur Opening door Marjolein Robbe, medisch maatschappelijk werker
18.35-19.15 uur Plenaire bijeenkomst. Jos Hemelt en Jennette Mooibroek, beiden ervaringsdeskundigen, gaan in gesprek met een psycholoog (Eric de Jong) en een ergotherapeut (Nienke Zagema) over hun doorgemaakte beroerte. Centraal thema in dit gesprek is vermoeidheid en hoe hier mee om te gaan.
19.15-19.35 uur Pauze
19.35-20.30 uur Workshops; er zijn 5 workshops, deze staan hieronder. Je kunt 1 workshop volgen. Geef max. 3 voorkeuren door via het aanmeldformulier op deze site.
20.30 uur Plenaire afsluiting. Jennette vertelt iets over de patiëntenvereniging. Afsluiting door Marjolein Robbe.

Workshops tijdens de Dag van de Beroerte

1. Herstellen van een CVA. Is terugkeren naar werk een optie? Cees Vrolijk, re-integratiedeskundige 

In deze workshop vertelt Cees over het proces vanaf het CVA/de beroerte en de mogelijke terugkeer naar werk. Wat komt daar bij kijken qua wet- en regelgeving. Wat zijn valkuilen voor mensen die een beroerte/CVA hebben doorgemaakt en lukt het om weer op de oude werkplek aan de slag te gaan? Zijn er andere mogelijkheden? Cees beschikt over een ruime ervaring als het gaat om dit begeleidingsproces.

Heeft u gerichte vragen vooraf, deze kunt u tot 1 mei mailen naar Cees via info@caseconsultancy.nl onder vermelding van "Treant 14 mei 2019". Hij zal proberen uw vragen te verwerken in de workshop.

2. Dansen voor gezondheid, Ellen Hoexum

In deze workshop gaat het over beweging en ontspanning; met en op een stoel. Tijdens de lessen worden het vertellen van verhalen, inbeeldingsvermogen en het uiten van emotie gekoppeld aan specifieke aandachtsgebieden zoals balans, flexibiliteit, coördinatie en acceptatie. Met als doel het functioneel inzetten van alle beschikbare lichaamsfuncties.
De workshop is geschikt voor iedereen; met of zonder (fysieke) beperking. Maximaal 20 deelnemers.

3. In gesprek met ervaringsdeskundigen; Jennette Mooibroek (ervaringsdeskundige), Jos Hemelt (ervaringsdeskundige), Grietha Naber (werkzaam bij Noorderbrug en vrijwilliger bij jongerengroep CVA).

Het is prettig om je eigen ervaringen en vragen te bespreken met lotgenoten. In dit gesprek kan het gaan over vermoeidheid, maar ook andere onderwerpen met betrekking tot een doorgemaakte beroerte kunnen aan de orde komen. Deze workshop is bedoeld voor mensen die zelf een CVA hebben doorgemaakt. Maximaal 12 deelnemers.

4. Ergotherapie: aan de slag met de activiteitenweger; Nienke Zagema (ergotherapeut).

Bij mensen die ten gevolge van een ziekte, aandoening of beperking last hebben van vermoeidheid is de hoeveelheid aan activiteiten die ze aan kunnen vaak wisselend. Het is moeilijk om daar de dagplanning op aan te passen. De activiteitenweger is misschien een goed hulpmiddel om daar bij te helpen. Het is een methode waarmee de belasting over een hele dag overzichtelijk, objectief en meetbaar gemaakt wordt. Maximaal 20 deelnemers.
 
5. Rust in je hoofd (Neurofeedback); Berry Lampe en Marije Vos

Neurofeedback is een trainingsvorm van de hersenen om deze zo optimaal mogelijk te laten functioneren, waardoor positieve effecten kunnen optreden in verschillende klachten. Daarbij kunt u denken aan o.a.: zelfverzekerdheid, meer ontspanning en innerlijke rust, beter slapen, minder last van angst, dwang en depressiviteit, betere concentratie en focus, meer energie en zelfvertrouwen. 

Onderwerpen die besproken worden tijdens deze workshop:

  • Wat is Neurofeedback?
  • Hoe werkt Neurofeedback?
  • Wat kan Neurofeedback betekenen voor iemand met een CVA?
  • Hoe verloopt het traject?
Bekijk het programma

Meld u aan via onderstaand formulier

U bent van harte welkom (locatie: woonwijkcentrum Holdert). Vul het formulier in en druk daarna op 'Verzenden'.

Aanmeldformulier Dag van de Beroerte 2019 (Emmen)
  • ?

Als zorginstelling gaan wij zorgvuldig om met uw gegevens. Lees meer hierover in onze privacyverklaring.