Droge ogen › Treant Zorggroep

Droge ogen

Het zorgnetwerk van ons allemaal

Droge ogen

Informatiefolder
Sommige mensen produceren niet genoeg traanvocht of de kwaliteit van het traanvocht is van onvoldoende om hun ogen goed vochtig te houden. Het gevolg is dat de ogen branderig of zanderig, vermoeid en stekend kunnen worden. Ze kunnen slijm gaan afscheiden en u kunt bij lezen, tv kijken, autorijden of computeren wazig gaan zien. Soms leidt dit weer tot een teveel aan tranen. Deze zijn echter niet van een goede samenstelling zodat er geen goede laag tranen op het oog ontstaat en het oog kwetsbaar wordt voor uitdroging.Deze folder geeft in het kort aan wat er aan de hand kan zijn wanneer u last heeft van droge ogen.

Wat is een traanfilm?

De functie van het traanvocht is het oog vochtig en schoon te houden. Bij elke knipperslag, wordt het traanvocht in een dun laagje gelijkmatig verdeeld over het oog. Dit dunne laagje noemt men de “traanfilm” en het dient om het oog glad te houden en te beschermen tegen de buitenlucht. Deze traan-film is samengesteld uit drie bestanddelen: een olieachtige laag, een waterige laag en een slijmachtige laag.

  • Het olieachtige buitenste laagje van de traanfilm wordt geproduceerd door kleine talgkliertjes in de oogleden, de kliertjes van Meiboom. De functie is te voorkomen dat het traanvocht te snel verdampt.
  • Het waterige middelste laagje wordt geproduceerd door de traanklier die ligt in de oogkas onder het bovenooglid. Deze waterige laag heeft tot taak het oog schoon te wassen van vuil en stof.
  • De slijmachtige binnenste laag van de traanfilm komt uit kleine kliertjes in het bindvlies van het oog en moet ervoor zorgen dat de waterige laag zich gelijkmatig over het oog verdeelt en zich er goed aan vasthecht.

Wat zijn de oorzaken van droge ogen?

Men praat over droge ogen als de traanproductie in hoeveelheid of samenstelling niet voldoende is om de beschermtaak voor het oog te kunnen vervullen. Er is dan sprake van een insufficiënte traanfilm. Een veel voorkomende oorzaak is een ontsteking van de ooglidranden, waardoor de kliertjes van meiboom niet goed functioneren (zie folder blefaritis/meiboomklierdysfunctie). Een slechte knipperbeweging van de oogleden (zoals bijvoorbeeld bij de ziekte van Parkinson) kan droge ogen veroorzaken, omdat de traanfilm dan niet gelijkmatig over het oog wordt verdeeld. Bij het syndroom van Sjögren ontstaan droge ogen, omdat de traanklier aangetast is waardoor er minder traanvocht wordt aangemaakt. Soms komt het voor als bijwerking van bepaalde geneesmiddelen. Ook is bekend dat met het ouder worden de kwaliteit van de traanfilm minder wordt.

Behandeling

Behandeling is meestal niet eenvoudig, omdat het lang niet altijd lukt de oorzaak van de droge ogen weg te nemen. Als het probleem wordt veroorzaakt door een ontsteking van de oogleden dan wordt deze eerst behandeld.
Indien de traanklier of het bindvlies van het oog door een ziekte onherstelbaar beschadigd is, dan is het van belang te proberen de irritatie zoveel mogelijk te verminderen. Dit kan gedaan worden door ofwel kunstmatig traanvocht toe te voegen ofwel door het aanwezige traanvocht zo lang mogelijk te stabiliseren.
Het eerste doet men met behulp van “kunsttranen” of een gel die een aanvulling vormen op de eigen tranen. Het zo lang mogelijk vasthouden van het aanwezige traanvocht kan op verschillende manieren gebeuren. Men kan een speciale beschermende bril dragen om de verdamping tegen te gaan. Ook kan het traanafvoerkanaaltje tijdelijk of permanent worden dichtgemaakt.

Wat kunt u zelf doen?

Als u heeft gemerkt dat u onder bepaalde omstandigheden méér klachten heeft, probeer dan deze omstandigheden te veranderen.

  • U kunt voorkomen dat het traanvocht te snel verdampt door de luchtvochtigheid in huis te verbeteren. Dit kunt u doen met behulp van waterbakken aan de verwarming of door de aanschaf van een luchtbevochtiger.
  • Buiten kan een speciale (fiets)bril die aan de zijkanten is afgesloten er voor zorgen dat de ogen door de wind niet te veel uitdrogen. Bijvoorbeeld een kappenbril, dit is een bril die de ogen volledig af kan sluiten tegen wind, zon, stof, pollen en licht. De kappenbril helpt tegen brandende, jeukende en rode ogen. Ook helpt de bril om het vocht van de ogen vast te houden, waardoor droge ogen vermeden kunnen worden. Uw opticien kan u hier meer informatie over geven
  • Vermijd zaken die extra droogte of irritatie geven, zoals een haarföhn, een ventilator of rook. Ook het dragen van contactlenzen kan bij droge ogen grote problemen geven.
  • Regelmatig oogdruppels gebruiken volgens de aanwijzingen van de oogarts of huisarts.
  • Zorg voor een goede bril via de opticien. Voor veraf en voor lezen en indien u veel computerwerk moet doen is een aparte computerbril aan te raden.
  • Sommige mensen slapen met hun ogen half open en het is van belang dit te melden aan de oogarts die u onderzoekt voor uw klacht.
  • Neem na een half uur intensief werken achter de computer een korte pauze. Knipper bewust wat vaker wanneer u geconcentreerd aan het kijken bent (autorijden, computerwerk, lezen, tv-kijken).

Heeft u vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Oogheelkunde op de locatie waar u onder behandeling bent.

Telefoonnummers

Polikliniek Oogheelkunde

Ziekenhuislocatie Scheper0591 69 14 45Op werkdagen van 8.30 tot 11.30 uur en van 13.30 tot 15.30 uur
Ziekenhuislocatie Refaja0599 65 44 44Op werkdagen van 9.00 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 15.30 uur

Algemeen nummer

Ziekenhuislocatie Scheper0591 69 19 11
Ziekenhuislocatie Refaja0599 65 46 54

Wetenschappelijk onderzoek

Binnen Treant Zorggroep doen we ook wetenschappelijk onderzoek. Mogelijk wordt u gevraagd om hieraan mee te doen.

Informatie

Meer informatie vindt u op:

www.treant.nl

mijnTreant, het online patiëntenportaal van Treant

Wij vinden het heel belangrijk dat onze patiënten online toegang hebben tot hun medisch dossier. Daarom hebben we mijnTreant: in dit portaal tonen we persoonlijke gegevens, correspondentie/ brieven (zoals specialisten- en ontslagbrieven) en (lab)uitslagen. Daarnaast biedt mijnTreant online inzage in afspraken, inclusief aanvullende informatie die voor de voorbereiding van de afspraak relevant/belangrijk is (denk aan informatiefolders, een instructiefilmpje of een link naar een externe website van een branchevereniging). Kijk voor meer informatie op www.treant.nl/mijnTreant of log in via www.mijnTreant.nl.

TRIP-nummer

TRIP 506 280519